projekt; újságírás; fiatalok
2022
.
01
.
04

Tudatos fiatalok és újságírás

Véget ért a Magyar Ifjúsági Konferencia, az UdvarhelyiFiatal Fórum és a Vajdasági Ifjúsági Fórum közös, Tudatos fiatalok ésújságírás című projektje.

Tudatos fiatalok és újságírás

 

Véget ért a Magyar Ifjúsági Konferencia, az Udvarhelyi Fiatal Fórum és a Vajdasági Ifjúsági Fórum közös, Tudatos fiatalok és újságírás című projektje. A program az Európai Unió támogatásával, az Erasmus+pályázat keretében valósult meg.

 

A szervezetek a COVID-19 világjárvány miatti korlátozások okán online szervezték meg a találkozásokat 2021 őszén.

A három országból regisztráló fiatalok összesen 10 napon keresztül tanulhattak többek között a tudatos hírfogyasztásról, a kritikus gondolkodásról, a szerkesztőségek felépítéséről. A tudásátadást különböző módszerekkel valósítottuk meg: a fiatalok kerekasztal beszélgetéseket,előadásokat hallgathattak meg, vitákban vehettek részt és kiselőadásokat is tartottak. Az új ismereteket a fiatalok többnyire kisebb csoportokban dolgozták fel, ezzel segítve a kapcsolatépítést és a csapatmunkához szükséges készségek fejlesztését.

Az online program témái voltak: újságírás, tudósítás és interjúkészítés alapjai, álhírek formai és tartalmi sajátosságai, social mediaplatformok (Facebook, Instagram, TikTok) algoritmusainak működése, a platformok sajátosságai, hatékony internetes keresés.

 

A fiatalok nagyobb része külhoni magyar, így a kulturális különbségek megismerése is hozzáadott értéke volt a programnak. A fiatalok a programok során többször is érintették a témát, megtanítottak egymásnak tájszavakat,beszélgettek a hagyományaikról és a magyarságtudatról is.

 

A több, mint 30 résztvevő tanulását és részvételét a szervezők és csoportvezetők segítették.

A résztvevőkkel minden estére online csapatépítést szerveztünk, hiszen a kialakult helyzetben mindenki számára fontossá vált, hogy kapcsolódni, kikapcsolódni is tudjon.

A résztvevők ráadásul élesben is hasznosíthatták az új ismereteket, készségeket, hiszen lehetőségük nyílt a MIK blogjára, valamint a partnerek social media platformjaira bejegyzéseket készíteni. Ezekkel a lehetőségekkel a partnerek célja az volt, hogy gyakorlati tapasztalatot is szerezhessenek a fiatalok egy biztonságos közegben.

A projekt eredményeként a programban résztvevők hozzájárultak a MIK kiadványának elkészítéséhez.

Megosztás.