közgyűlés
2018
.
02
.
20

Nyíregyházán ülésezett a MIK

A nyíregyházi Megyeháza díszterme adott otthont a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület (MIK) legutóbbi 33. rendes ülésének, amely a magyar fiatalok legmagasabb szintű egyeztetési fóruma.

A MIK tagságát a magyarországi, a Kárpát-medencei és a diaszpórában működő ifjúsági szervezetek és ifjúsággal foglalkozó szervezetek és intézmények alkotják. Célja a fiatalok összefogása, közös platformra, együttműködésre serkentése, illetve érdekeik érvényesítése.

A konferencián a MIK szinte összes régiója képviseltette magát. Jelen voltak felvidéki, magyarországi, erdélyi, vajdasági, kárpátaljai, muravidéki, illetve a diaszpórát képviselő ifjúsági szervezetek.

A konferencia előestéjén a résztvevők Nyíregyházával és annak nevezetességeivel ismerkedtek játékos városismereti akadályverseny keretében, majd kötetlen ismerkedési estet tartottak. Az este végén a csapatok egy kvíz vetélkedőn mérték össze tudásukat.

A másnapi konferenciát Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye közgyűlésének elnöke és dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere köszöntötte, akik ismertették az impozáns megyeháza történetét, illetve a régió sajátosságait, személyes tapasztalataikat. Ezt követően dr. Illés Boglárka, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg a szakmai konferenciát, aki felvázolta a kormány ifjúságpolitikai előrelépéseit, mint a nyelvvizsga, vagy a KRESZ-vizsga költségei visszatérítésének lehetőségét, családvállalás esetén a jelzáloghitel és a diákhitel tehermentesítését, a Köldökzsinór programot vagy a babakötvényt, mindezek Kárpát-medencei, nemzetpolitikai kontextusba helyezését. Személyes hangvételű előadásában az összefogás szükségességét hangsúlyozta többek között a Minority SafaPack kezdeményezéssel kapcsolatban. Végezetül Hajnal Virág főosztályvezető asszony, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága képviseletében köszöntötte a jelenlévőket és kiemelte a Családok Éve tematikus programot. A legkisebb közösséget, a családot párhuzamba helyezte a Magyar Ifjúsági Konferencia közösségével, illetve a jelenlévő ifjúsági szervezetekkel. Főosztályvezető asszony kiemelte a közösségek és egyben az egészséges család megmaradásának forrásaként a társadalmi felelősségvállalás fontosságát.

Szórád Gábor elnök úr beszámolt az elmúlt időszak tevékenységéről, a lezárult Kárpátaljai Közösségi Terek projektről, tervekről, célokról. A régiók beszámolóit ezúttal rendhagyó módon videóösszefoglalók formájában tekinthette meg a közönség, az elmúlt félév régiós programjait bemutatva. A konferencián szó volt a Kutatópont Kft. határon túli ifjúságkutatásának eredményeiről valamint a Mathias Corvinus Collegium által végzett GeneZYs ifjúságkutatást is megismerhette a hallgatóság. A Minority SafePack polgári kezdeményezésről és kampányról a Rákóczi Szövetség képviselői adtak tájékoztatást, emellett a nap folyamán lehetőség volt aláírni a kezdeményezést támogató nyomtatványt is.

A konferencia fontos részét képezték az egyes szekcióülések, ahol négy témakörben folytattak egyeztetéseket: a felsőoktatás, a magyar fiatalok testi- és lelkiállapotával, sporthoz és valláshoz való viszonyával kapcsolatban, a digitalizációval járó lehetőségekről és veszélyekről, valamint a fiatal vállalkozók Kárpát-medencei lehetőségeiről.

A konferencián 9 szervezet tagfelvételi kérelméről döntöttek a résztvevők, így Kárpátaljáról a Kárpátaljai Református Szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Hallgatói Önkormányzata, a Kárpátaljai Katolikus Szent Márton Egyesület, a Görögkatolikus Ifjúsági Szervezet és a Kárpátaljai Fiatal Magyar Vállalkozók Szövetsége lett tagja a MIK Egyesületnek. Emellett a Muravidéki Magyar Ifjúsági Szervezet, illetve Magyarországról a Doktoranduszok Országos Szövetsége is belépett a tagok sorába.

A hosszas szakmai egyeztetés végén a konferencia zárónyilatkozatot fogadott el, melyben a fiatalok megfogalmazták a Kárpát-medence magyarságát érintő aktualitásokat.

A MIK következő ülését Felvidéken tartja.

Megosztás.