közösség
2017
.
05
.
09

Kisközösségi együttműködés a magyar fiatalságért

A Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és a Magyar Ifjúsági Konferencia Egyesület 2017. május 5.-én közös rendezvényt tartott az Emberi Erőforrások Minisztériumában. A konferencia témája a toborzás és kisközösségi szervezés volt.

Az összejövetel rendkívüli jelentőségű, hiszen a magyar cserkészszövetségek képviselői mellett más civil szervezetek vezetői is beszámoltak kisközösségi szervezéseikről. A nyitás más szervezetek felé azért fontos, mert több esetben is céljaink közösek, de nem ismerjük, nincsenek kapcsolataink. Ezzel a konferenciával az a régi álmunk valósulna meg, hogy közelebb kerüljünk egymáshoz, közös projekteket inditsunk és valósitsunk meg. Hiszen sokat tanulhatunk egymás jó gyakorlataiból.

A délelőtti megnyitón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára beszámolt a Határtalanul program fejlesztéseiről, bővítéséről, valamint az adminisztráció egyszerűsítéséről. Kiemelte, a tavalyi évhez képest 25%-kal nőtt a jelentkezők száma a célzott korosztályban.

Milován Orsolya, a nemzetpolitikai államtitkárság főosztályvezetője a cserkészet magyarság összetartó erejét hangsúlyozta, hiszen a mozgalom akkor is segítette a határon túl élő magyarokat, amikor az anyaország elfordult tőlük.

A megnyitó után a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma tagszövetségei számoltak be toborzási, csapatalapítási stratégiáikról, elért eredményeikről, jövőbeni terveikről.

A cserkész vonalon kívül más ifjúsági civil szervezetek is bemutatkoztak, valamint ismertették az általuk használt módszereket, programokat. Meghallgathattuk az Új Nemzedék Központ, a HÖOK, a KÖSZI jó gyakorlatait, valamint egy nagyon hasznos előadást a hátrányos helyzetű fiatalok kisközösségbe szervezéséről.

A nap végén a résztvevők összegezték a konferencia tanulságait, és megállapították, hogy a cserkészeten kívül is sok civil szervezet munkálkodik azonos célkitűzések mentén, ezért a velük való kapcsolattartás és együttműködés minden fél számára rendkívüli sikereket hozhat. Abban mindenki egyetértett, hogy a jövőt a fiatalokra kell alapozni, és a legfontosabb lépés minden munkában az, hogy bevonjuk őket, megkérdezzük, mit is szeretnének, számukra mi jelent értéket, hogy ezzel is támogathassuk az otthonmaradásukat.

Az eredményes tanácskozás után a cserkészszövetségek képviselőit egy fogadással várták az Országházban, amelyen Gulyás Gergely képviselő mint a fogadás házigazdája üdvözölte az egybegyülteket.

Varga Eszter, Összmagyar Cserkésziroda

Megosztás.