CWH, Zöld, MIK
.
.

A mi Dunánk - CWH, a MIK új zöld programja

Szeptember 5. és 9. között került megvalósításra A mi Dunánk - Clean Water Hungary projektünk a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum együttműködésével.

A programba azokat a diákokat vontuk be, akik maguk is elkötelezettek a környezetvédelem iránt és, akik számára fontos az egyéni felelősségvállalás. Tekintettel arra, hogy a környezetvédőnek tanuló diákok szakmai ismerete magas szintű, bátran hoztunk olyan megközelítéseket és előadásokat számukra, melyek az ismeretterjesztő jellegen túlmutatnak.

A hét folyamán fő témánk a vízgazdálkodás és vízi ökoszisztéma volt, amelyet nem csak kutatói, hanem civil szempontból is megvizsgáltunk.

A hetet Ifj. Batki László, a Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület elnöke  “A biológiai szúnyogirtás hatása az élővizekre” című prezentációjával kezdtük. Előadónk a kémiai és biológiai szúnyogirtás közötti különbségekről, azok hatásairól, kivitelezésének nehézségeiről tartott előadást. A civil szervezetek és az egyén felelősségéről és lehetőségeiről is beszámolt.

Kedden Gőgh Zsolt, a Technikum oktatója mutatta be a természetes és városi vízi körfogás közötti marginális eltéréseket. Az iskola jelenlegi és korábbi diákjai több kutatást folytattak a témában, amelyek szintén bemutatásra kerültek. A kutatásokban valódi válaszokat adtak budapesti lakosok számára a városrészükön jellemző talajvízszint problémákra. A felméréshez használt eszközöket és szoftvereket is megismerhették a diákok.

Szerdán helyszínt változtattunk és ellátogattunk az ELKH ATK Talajtani Intézetbe, ahol Dr. László Péter​ fogadta a résztvevőket talaj-vízgazdálkodás témájú előadásával. Szó esett a talaj összetételéről, funkcióiról és különösképpen a fontosságáról. A bemutató után Hűvösvölgyben vizsgáltunk meg egy talajszelvényt, valamint az erdők fontosságáról és más éghajlatok jellemző fafajtái áttelepítésének hatásáról beszélgettünk.

Utolsó előtti nap Korcsák Mónika, a Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület elnöke látogatott el a projektben résztvevő diákokhoz. A téma különösképpen izgalmas volt, a Dunakanyar-menti sóderbányák környezetre ártalmas hatásai kerültek bemutatásra. Az előadást egy interaktív feladattal zártuk, ami azt szimulálta, hogy a víz körforgásában minden elem kulcsfontosságú: ha az egyik elem hiányzik, a rendszer összeomlik. A napot a Technikum épületének tetején lévő meteorológiai állomás megtekintésével zártuk.

Pénteken a “Víz, mint létszükséglet” című bemutatót Kruppiné Dr. Fekete Ilona, egyetemi adjunktus és Barczi András, egyetemi tanársegéd tartották, akik a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemről érkeztek. Szóba került a víz felépítése, annak tisztasága és tisztítása, a mikroműanyagok jelenléte, valamint bemutattak egy szennyvíztisztító rendszert (FCR rendszer), amely gyorsan telepíthető és környezetkímélő.

Ezen alkalmak által remek lehetőség nyílt az eszemecserékre, különböző saját projektek és nézőpontok megismerésére. A délutáni program részeként beszédet mondott Bátki Ottilia, a Technikum műszaki igazgatóhelyettese és Veres Márton, a MIK elnöke. A Clean Water Hungary projekt méltó lezárásaként az iskola diákjai mutatták be kutatásaikat:

• Lebegő útanyag szemcsék - Kovács Gergely Attila, Sallai Edina Angéla, Szentesi Péter
  • Forrástó a Bécsi út alatt? - Pócsi Kata, Tóth Zsófia, Kiss Márk
  • Radonmentesítés a szellőzés automatizálásával - Kertesi Csongor, Répási Bálint
  • Az Aranyhegyi-patak részvízgyűjtőjének vizsgálata - Blumelhuber Flóra, Galló Csilla, Stefán Ábel

Bízunk abban, hogy a tartalmas hét után inspirációt kaptak a részt vevő diákok saját kutatásaik elindításához!

Köszönjük a BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum vezetőségének, Kullai-Papp Andrea tanárnőnek és Gőgh Zsolt tanár úrnak, hogy segítették a projekt megvalósítását, előadóinknak a szakmai tudásuk átadását és a diákoknak az aktív részvételt!

Együttműködő partnerek:

• BMSZC Petrik Lajos Két Tanítási Nyelvű Technikum
  • Dunakanyar Környezetvédelmi Egyesület
  • Dunakanyar Kultúrtáj és Környezetvédelmi Egyesület
  • ELKH ATK Talajtani Intézet
  • Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

Köszönjük a támogatást a Miniszterelnökségnek és a Bethlen Gábor Alapkezelőnek!

(A diákok kutatásairól és versenyeredményeikről hamarosan megjelelő cikkünkből tájékozódhatnak az érdeklődők.)